Göz yogası nedir, nasıl yapılır?

    SAĞLIK, GÜZELLİK ve MEDİTASYON İÇİN GÖZ YOGASI

    Kendinize ayıracağınız on dakika ile daha aydınlık, dinlenmiş ve sağlıklı bakışlara sahip olabilirsiniz. Nasıl mı? Göz yogası ile bu mümkün!

    Günümüzde çoğu egzersiz uygulamalarının karın kasları ya da nefes egzersizleri gibi sınırlı ve sadece fiziksel yönleriyle karşımıza çıktığını görüyoruz. Gözlerimiz gibi, göremediğimiz organlarımız ya da kaslarımız üzerinde çalışmayı gözardı edebiliyoruz. Oysa görmenin küçük ekranlarla sınırlandığı çağımızda yaşam tarzımız bizi göz kuruluğu, göz ağrıları gibi hastalıklara karşı daha hassas hale getirmiş durumda.  Ekran başında uzun saatler çalışmak, telefonla fazla vakit geçirmek hem göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor hem de daha yorgun ve sağlıksız bakışlara sahip olmamıza sebep oluyor.  Global Mobil Kullanıcı Araştırmasına göre Türkiye’de mobil kullanıcılar günde ortalama 78 kez, yani her 13 dakikada 1 kez cep telefonuna bakmaktan kendini alıkoyamıyor. Kullanıcıların %22’si bağımlı. Bu demek oluyor ki her beş kişiden biri telefon bağımlısı. İnstagram, Twitter, Facebook gibi uygulamalar ise bu bağımlılığın sayısını her geçen gün arttırmakta. Dolayısıyla her zaman olası enfeksiyonlara karşı zaten açık olan organımız, gözLerimiz, bu bağımlıklıktan da ciddi derecede etkilenmektedir. Miyoptan görme kaybına kadar birçok hastalığa maruz kalmamıza sebep olmaktadır.  Gözlerimizi bahsettiğimiz zararlı dış etkenlerden olabildiği kadar uzak tutarak aynı zamanda göz yogası ile destekleyerek daha sağlıklı ve dinamik tutabilmemiz mümkün. 

    Peki göz yogası nedir?

    Göz yogası, göz çevresinde ki kasların çalışmasını sağlayarak, kasların esneyip güçlenmesine yardımcı olur. Çalıştırılan bu kaslar aktif hale getirildiği için kasların tembelleşmesi engellenir. Göz yogası uygulanan bölge daha sıkı, daha kalkık ve sağlıklı görünür. Göz altı morluğunun, göz çevresinde ki kırışıklığın ve sarkmanın azalmasına da  olumlu bir etki sağladığı bilinmektedir. Göz yogası kaş yapısının şekillenmesini, göz altı çukurlarının daha iyi bir görünüme kavuşmasını sağlayan bir yöntemdir.

    Göz yogası sadece estektik bir görünüme ulaşmanızı vadetmekle kalmıyor, elimizde henüz yeteri kadar bilimsel veri olmasada, göz kuruluğu ve göz ağrılarına iyi geldiği, göz tansiyonunun ilerlemesini yavaşlattığı, gözlerin odaklama yeteneğini arttırdığı, göz yogası uygulayanların belirttiği görüşler arasındadır. Göz yorgunluğu semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğuna dair bazı kanıtlarda mevcuttur. Göz yogası uygulayan 78 yaşında ki ünlü müzisyen Paul Mccartney gözlük kullanmıyor ve bunu Hindistan’da öğrendiği göz yogasına borçlu olduğunu söylüyor. Bilim insanları bu görüşü henüz desteklemesede 78 yaşında bir insanın gözlüksüz okuyabilmesi gerçekten olağandışı bir durum.

     Göz yogası aynı zamanda meditasyon olarak da yapılmaktadır. Stresli ortamlarda , stresi hafifletmeye ve direncimizi artırmaya yardımcı olur. Odak noktanızı belirlemek, konsantrasyonunuzu sağlamak, zihin farkındalığını arttırmak ve yüksek sakinlik hissi için göz yogası kullanılan metodlardan birisidir.

     Oldukça basit hareketler sayesinde, düzenli göz yogası teknilerini uygulayarak, gözlerinizdeki gelişimi ve rahatlamayı siz de hissedeceksiniz! Körlük, kornea hastalıkları, katarakt gibi hastalığınız varsa göz yogasını denememelisiniz. Eğer bu egzersizlerle ilerleyecek bir hastalığınız yoksa belirtilen yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

    Peki göz yogası nasıl yapılır?

    Bunun için herhangi bir aksesuara ya da yoga matına ihtiyacınız olmayacak. Bu son derece faydalı uygulamayı koltuğunuzdan kalmadan yapabilirsiniz. Öncelikle egzersiz boyunca başınızı, boynunuzu ve omurganızı dik tutmayaözen gösterin.

    1) Avuç İçi

    -Gözlerinizi kapatıp sessiz kalın ve nefes alıp vererek rahatlamaya çalışın

    -Avuç içlerinizi birbirine sürterek ısınmasını sağlayın daha sonra fazla baskı yapmadan göz kapaklarınızın üzerine yerleştirin

    -Rahatlamayı ve ısıyı hissedin. Rahatlamadan sonra ellerinizi yavaşça kaldırın ve mola verin. 3 kez tekrarlayın.

    2) Gözleri Kırpmak

    -Gözleriniz açıkken rahatlayın ve oturur pozizyonda olun.

    -Hızlı bir şekilde 10 kere gözlerinizi kırpın ve 20 saniye kendize izin verin, gözlerini kapatıp dinlenin. Bu uygulamayı 5 kez tekrarlayın.

    3) Yanlara Bakmak

    -Öncelikle düz bir pozisyonda oturun.

    -Baş parmağınız yukarı bakacak şekilde ellerinizi yumruk yapın ve kolunuzu dirseğinizden yukarı kıvırın.

    – Başınızı sabit tutmaya özen gösterin.

    – Sırayla orta boşluk, sağ baş parmak, orta boşluk , sol başparmak şeklinde egzersize odaklanın. Bu egzersizi 10 kez tekrarlayın ve dinlenin.

    4) Öne ve Yana Bakmak

    -Düz bir pozisyonda oturun.

    -Sağ baş parmağınız yukarıya bakacak şekilde elinizi yumruk yapın ve sağ dizinizin üzerine yerleştirin.

    – Gözlerinizi göz hizanızda bir noktada tutun daha sonra sağ başparmağına bakın ardından bakışlarınız tekrar belirlediğiniz orta noktaya getirin.

    – Bu egzersizi sol başparmağınızla yapın. İki taraf içinde 5 defa tekrar edin.

    5) Rotasyon

    -Düz bir pozisyonda oturun.

    -Sağ başparmağınız yukarı bakacak şekilde elinizi yumruk yapın ve sağ dizinizin üzerinde tutun.

    -Dirseğinizin düz bir şekilde olmasına dikkat edin. Başınızı sabit tutarak gözlerinizi baş parmağınıza odaklayın.

    -Baş parmağınızla saat yönünde ve saat yönünün tersine sırasıyla dairesel hareketler yapın ve gözlerinizle parmağınızı takip edin.

    -Aynı egzersizi sol tarafınızla tekrar edin.

    -Daha sonra mola verin.

    6) Yukarı ve Aşağı bakmak

    -Düz bir pozisyonda oturun.

    -Sağ baş parmakğını yukarı bakacak şekilde elinizi yumruk yapın ve dizinizin üzerine yerleştirin.

    -Baş parmağınızı çıkarabildiğiniz kadar yukarı çıkarın ve. Başınızı sabit tutup gözlerinizle baş parmağınıza odaklanın. Baş parmağınızı tekrar aşağı indirin.

    -Boyun ve omurganın dik olmasına dikkat edin.

    -Aynı egzersizi sol elinizle tekrar edin.

    -Egzersizi iki kol içinde 5 defa tekrar edip daha sonra gözlerinizi dinlendirin.

    7) Burun Ucuna Bakmak

    -Bağdaş kurarak oturun.

    -Sağ kolunuzu burununuzun hizasında kaldırın.

    – Sağ baş parmağınız yukarıya bakacak şekilde elinizi yumruk yapın.

    -Gözlerinizi parmak ucuna odaklayın.

    – Kolunuzu dirseğinizden bükerek burun ucunuza doğru yavaşca yaklaştırın. Bir süre bu pozisyonda kalın ve göz takibini devam ettirerek  parmağınızı tekrardan uzaklaştırın. Bir tur bu şekilde tamamlanır.

    -Sağ ve ya sol kolunuzla 5 tur yapın.

    8) Yakın ve Uzak

    -Bir pencerenin önünde ayakta ve ya oturarak durun. Ufuk çizgisine bakın.

    -Kollarınızı yanınızda tutun ve odak noktanızı burun ucunuza doğru hafifçe yaklaştırın.

    -5-10 saniye bu noktaya bakın ve odak noktanızı yavaşça tekrardan ufuk çizgizine doğru yönlendirin.

    -Egzersizi yaklaşık 10-20 kez tekrarlayın.

    -Gözlerinizi kapatın ve dinlenin.

    Tüm egzersizi tamamladıktan sonra görme duyunuzun rahatladığını hissedin. Düzenli göz yogası uygulaması ile faydalarını sizde hissedeceksiniz. Elbette düzenli yoga pratiği iyileşme sağlasa da bu uygulamanın tıbbi tedavinin yerini almayacağını bilin. Bir eğitmen eşliğinde yoga öğrenmek ve uygulamak da oldukça önemlidir. Ama tıbbi bir durum varsa önce doktorunuza danışmalısınız.

    Sana en yakın güzellik noktalarını keşfet

    Yoganın Faydaları

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir