Uyku Meditasyonu: Bilmeniz Gereken Her Şey
Uyumadan önce yatakta dönüp durduğunuz, zihninizi bir türlü rahatlatamadığınız ve uykuya dalamadığınız geceler oldu mu? Yalnız değilsiniz. Dünya nüfusunun yaklaşık olarak yarısı, belirli aralıklarla insomnia semptomları gösterdiğinden şikayetçi. Pek çoğumuz için de uyuyamamak, günlük hayatımızdaki stres seviyesi ile doğrudan bağlantılı. Yaşadığımız stres kaygı ve gerginliğe sebep oluyor, uykuya dalmamızı zorlaştırıyor. Çoğu durumda ise var olan uyku problemlerini ağırlaştırıyor. Peki bu durumdan kurtulmak mümkün mü? Uyku meditasyonu ile evet!
Meditasyon daha iyi uyumanızı sağlayabilir. Bir rahatlama tekniği olarak uyku meditasyonu, zihni ve vücudu rahatlatarak iç huzurunuzu artırıyor. Yatmadan önce uyumak için meditasyon yaptığınızda, genel bir rahatlama hissiyatı oluşuyor ve böylece nsomnia gibi uyku problemlerinin önüne geçilebiliyor. Eğer siz de uykuya dalmakta zorlanıyor ya da gecenin bir yarısı uyanıyorsanız, hızlı bir meditasyon tekniği ile zihninizi sıfırlayarak uykuya hazırlanabilirsiniz.
Neden Uyku Meditasyonu?
Meditasyon, ilaç kullanmaktan kaçınan ve tamamen doğal yöntemlerle uyku kalitesini artırmayı hedefleyen kişiler için en uygun yöntem! Yapılan araştırmalar uyku için meditasyon yapmanın uyku ilacı kullanımı ihtiyacını azalttığını ortaya koyuyor. En iyi tarafı da meditasyonun bilinen hiçbir yan etkisinin ve riskinin bulunmuyor olması. Oldukça ulaşılabilir olan ve çoğu zaman hiçbir masraf gerektirmeyen uyku meditasyonu, herkesin her zaman uygulayabileceği bir yöntem. Araştırmalar farklı yaş gruplarının da uygulamaya olumlu yanıt verdiğini gösteriyor.
Meditasyon yalnızca uyku kalitenizi artırmakla kalmıyor. Kan basıncını düşüren, ağrılara iyi gelen bu alışkanlık aynı zamanda kaygı bozukluğu ve depresyon gibi ruh sağlığımızı olumsuz etkileyen hastalıklarla mücadelemizde de yardımcı oluyor. Uyku hormonu olan melatonin ve onun öncüsü serotonin hormonu meditasyon sayesinde artıyor. Kalp hızı yavaşlıyor, kan basıncı düşüyor ve beynin uykuyu kontrol eden kısımları aktive ediliyor. Sonucunda kortizol seviyesi ve amigdala aktivitesi düşüyor. Bu mühteşem aktiviteyi günlük rutininize eklemek için yapmanız gerekenler ise çok basit…
Uyku Meditasyonu Nasıl Yapılır?
Meditasyon oldukça basit bir uygulama. Her zaman ve her yerde yapılabiliyor. Özel cihazlara ya da ekipmana ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olan tek şey kendinize ayıracağınız birkaç dakika… Bunu bir rutine çevirmek ve uzun vadede uyku kalitenizi artırmak için de bol bol pratik yapmanız gerek. Meditasyona zaman ayırdığınız sürece, faydalarını fark edebilirsiniz. Işte en basit haliyle uygulayabileceğiniz basit bir meditasyon.
- Sessiz bir yer bulun. Oturun ya da uzanın. Nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde. Uyumak için meditasyon yaptığınızı düşünürsek yatağınıza uzanmanız etkili olacaktır.
- Gözlerinizi kapatın ve nefes alış verişinizi yavaşlatın. Derin nefesler alın. Derin nefesler verin. Bu aşamada yalnızca nefesinize odaklanın.
- Eğer kafanıza düşünceler dolarsa onlardan kurtulun ve tekrar nefesinize odaklanmaya çalışın.
Uyku için meditasyon yaparken sabırlı olunması gerekiyor. Meditasyon uygulaması bol bol pratik gerektiren ve zamanla faydaları artan bir uygulama. Uyumadan önce 3 ila 5 dakika meditasyon yapın. Zamanla bu süreyi 15 ila 20 dakikalara çıkartın. Zihnimizi sakinleştirmek zaman isteyen bir alışkanlık. Acele etmemize gerek yok…
Uyku Meditasyonu İle Farkındalık Artırma
Farkındalık için uyku meditasyonu, içinde bulunduğumuz ana odaklanmak ile ilgili. Kendi bilincimizin, nefesimizin ve vücudumuzun farkına vardığımız uyku meditasyonu, duygu ve düşüncelerimizi gözlemlemeye ve kendimizi yargılamadan onlardan vazgeçmeye yarıyor. 5 adımda hem daha kaliteli bir uykuya sahip olmak hem de farkındalığımızı artırmak mümkün.
- Odanızda dikkatinizi dağıtan şeylerden, telefonunuz dahil, kurtulun. Rahat bir pozisyonda uzanın.
- Nefesinize odaklanın.10’a kadar sayarak derin bir nefes alın. Yine 10’a kadar sayarak nefesinizi tutun. 10’a kadar sayarak nefesinizi verin. Bunu 5 kez tekrar edin.
- Nefes alın ve vücudunuzun gerildiğini hissedin. Durun, vücudunuzu gevşetin ve nefes verin. Bunu 5 kez tekrar edin.
- Nefesinizin ve bedeninizin farkına varın. Eğer gergin hissediyorsanız, bilinçli bir şekilde vücudunuzu gevşetmeye çalışın.
- Kafanıza giren her bir düşünce ile birlikte tekrar nefesinize odaklanın. Yalnızca nefes almaya devam edin.
Pingback: Uykunun Güzellik Üzerine Etkileri | Online Güzellik Blog