Kış aylarında soğuyan havalardan dolayı nem oranının düşmesiyle birlikte cildimizi korumak oldukça zor ve önemlidir. Soğuk ve kuru hava, ciltte kurumalarla beraber başta egzama olmak üzere çeşitli birçok hastalığa yol açmaktadır. Bu yüzden özellikle kış aylarında cilt bakımı yapmak oldukça önemlidir. Kışın cildi nemli tutma rehberi için öneriler;
- Öncelikle sıcak suyla duş alınmamalıdır. İdeal olan ılık su ile duş almaktır.
- Duş süresi kısa tutulmalıdır.
- Aşırı sıcak, ciltte su kaybına neden olur bu yüzden hamam kullanılmamalıdır.
- Cildiniz tam kurumadan nemlendirici sürülmelidir.
- Losyonlarda alkol oranları oldukça fazladır bu yüzden losyon yerine krem tercih edilmelidir.
- Ponza taşı kullanılmalıdır.
- Soğuk kış aylarında maske ve peeling yapılmamalıdır.
- El ve vücut kremleri kullanılmalıdır.
- Kış aylarında bol su içilmeli, beslenmeye özen gösterilerek bol meyve ve sebze tüketilmelidir.
- Gece uyumadan önce ellerinizi nemlendirin.
1-Kış Aylarına Uygun Giysiler Giyinilmeli
Kış aylarında cildinizi; yağmur, rüzgar ve kardan korumak için vücudunuzu tamamen kapatmanız gerekmektedir. Ellerinizi korumak için eldiven, boynunuzu korumak için atkı veya şal, saçlar için şapka veya bere kullanılarak korunmalıdır. Kış aylarında hava şartlarının soğukluğundan dolayı nemin azalması sonucuyla soğuk faktörlerin egzama gibi hastalıklara yol açması olağandır. Bu hastalıkların önüne geçebilmek adına cilt, kıyafetlerle korunabilir.
2-Ilık Suyla Yıkanılmalı
Haftada iki veya üç kez 36-40 derecelik ılık suyla duş almak oldukça önemlidir. Her gün duş almak veya yıkama süresini uzun tutmak deriyi kurutur. Bu sebepten dolayı duş süresi 5 ila 10 dakika arasında yapılmalıdır. Kış aylarında artan olumsuz hava kirliliği saçları da oldukça fazla etkilemektedir. Bu durumda saç güçlendiren biotin, demir ve çinko içeren bakım ürünleri kullanılmalıdır.
3-Duşta Kese veya Lif Yapmayın
Soğuk iklim, cildin en büyük sorunlarındandır. Mevsim geçişlerinden dolayı cildinizde yeni problemler meydana gelebilmektedir. Bu yüzden özellikle kış aylarında cilt bakımı yaparak, nem oranını geri kazanabilirsiniz. Duş ve banyoda dikkat ettiğiniz su derecesiyle beraber kullandığınız ürünlerde oldukça önemlidir. Kurutucu yan etkilerinden dolayı duşta kese veya lif yapılmamalıdır. Vücut jelleri yerine nemlendirici özelliği olan ve hassas ciltlere yönelik hazırlanan krem temizleyici kullanılmalıdır.
4- Güneş Koruyucu Kullanımı
Güneşin zararlı ışınları ciltte lekelenmeler ve kırışıklıklar yol açmaktadır. Kış mevsiminde, güneşin zararlı etkileri azalır fakat devam eder. Karlı ve soğuk havalarda güneş ışığından dolayı güneş yanıkları ortaya çıkmaktadır. Cildi bu zararlı etkilerden korumak adına, dışarıya çıkmadan 15-20 dakika önce güneş koruyucuları sürülmelidir. Bu şekilde önlem almanız cildinizde nemin düşmesini engeller.
5- Sağlıklı Beslenme
Taze meyve ve sebze tüketimi, bol su içmek, ceviz, fındık, fıstık, kuru kayısı, havuç, domates, yeşillik, avokado yemek cildi kış aylarında ekstra nemlendirmeyi sağlar. Cilt bakımlarına dikkat edilmesiyle beraber sağlıklı beslenme de oldukça önemlidir.
Cilt Kuruluğuna İyi Gelen Doğal Tarifler
Kışın cildi nemli tutma rehberi için hazırlanan, evde doğal malzemelerden yapabileceğiniz kürlerden destek alabilirsiniz.
- Bal, yumurta ve zeytinyağı üçlüsü bu kürlerden biridir. Bal ve zeytinyağını, yumurta sarısı ile iyice karıştırın. Çıkan homojen karışımını kuru cildinize sürerek 20 dakika bekleyin ve ılık bir suyla yıkayın.
- Sütün içinde bulunan laktik asit sayesinde, süt ve kreması da cilde nemi geri verecek faktörlerdendir. Bunun için sütü veya süt kreması istek doğrultusunda ister cilde sürülür ister maske şeklinde uygulanır.
- Hindistan cevizi yağı ve avokado yağı cilt kuruluğuna iyi gelen doğal malzemelerdendir. Bu yağlar cilde ince bir tabaka halinde sürülür ve daha sonra ılık bir suyla cilt yıkanır. Bu şekilde ciltte kaybedilen nem değeri geri kazanılır.
1-Yulaf
Yulaf ezmesi vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Ve en önemli olan etkenlerden biri liftir. Ciltteki kızarıklığı hafifletmek için ve ölü cildi önlemek için cilde ve vücuda yeteri derecede lif gereklidir. Bununla beraber lif doğal olarak metabolizmayı güçlendirir ve sağlıklı bağırsakla beraber cilt içinde önemli bir faktördür. Ciltteki kuruluğu önlemek içinde kullanılmaktadır:
2-Tatlı Patates
Tatlı patates cilde sağlıklı bir şekilde parlaklık kazandırır. İçinde bulundurduğu A vitamin sayesinde ciltte başta kuruluk olmak üzere zarar görmesini engeller. Ciltte pul pul görünümlü deriyi azaltır ve cildin yenilenmesine fazlasıyla yardımcı olur. Aynı zamanda kış aylarında soğuk algınlığıyla da mücadele eder.
3- Su
Soğuk kış aylarında cildi nemli tutmak için birkaç rehber seçmemiz önemlidir. Soğuk havalarda sıkça karşılaşılan cilt kuruluğunu önlemek için en etkili yöntemlerden biri bolca su tüketmektir. Su cildi nemlendiren en güçlü etkenlerdendir. Ciltte çatlamaları ve kırışmayı da önler.
4- Hindistan Cevizi
Hindistan cevizi yağını cilde uygulamanın yararları epey fazla ve bilindik bir yöntemdir. Ancak meyvesini yemekte bu konuda size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi tüketimi, sivilce oluşumuyla savaşır ve cildin nemli kalmasını sağlar. Cildin nemli kalması için özen göstermek, kişinin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
Doğru cilt bakımları, dengeli beslenme, kişisel bakım hassasiyetlerine dikkat etmek, stresten yeterince uzak durmak, günlük olarak doğal kür desteğinden yararlanarak cilt kuruma probleminin önüne geçebilirsiniz. Kuru, yıpranmış ve yorgun ciltler bu öneriler doğrultusunda, kış kabusu olan sorunlar yaşamanızı engeller.
Soğuk Havalar Cildi Nasıl Etkiler
Havaların soğuk olmasından dolayı iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezleri gibi kalabalık alanlar genellikle yeteri derecede havalandırılmaz. Kalabalık alanlarda bulunan ısıtma sistemlerinden dolayı ısıtılan alan nemsiz kalarak cildin kurumasına ve çatlamasına yol açar.
Kış mevsiminde yağ oranı düşer ve ciltte yüzde on olması gereken su oranı azalır. Kuruyan cildin rengi matlaşarak, gri- beyaz renge dönüşmektedir. Ciltte çizgiler derinleşir ve pütürlü pul görünümü kazanır. İlerleyen yaşlarda yağ tabakasının azalması ciltteki bu sorunları hızla ortaya çıkartır. Ciltteki kuruluk, yağ bezelerinin yağ üretmemesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Nem oranının düşmesi de yeteri derece de su ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanmaktadır. Kış aylarında özellikle rüzgar, soğuğun etkilerini arttırır ve ciltteki nemi engelleyerek, cildin soğumasına yol açmaktadır. Kış aylarında cildin neminin koruması ve düzenli bir şekilde sağlıklı beslenme önem kazanmaktadır. Soğuk havanın etkisi sadece kuruma üzerinde değil, ciltte çatlama, kanama gibi pek çok sebeplere yol açmaktadır.
Bir yanıt yazın