Site icon Online Güzellik Blog

Allık, Bronzer Ve Aydınlatıcı Nasıl Kullanılır? [DEV Rehber]

[DEV Rehber] Allık, Bronzer Ve Aydınlatıcı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hadi yüzleşelim. Allık, aydınlatıcı ve bronzer‘lar henüz ustalaşmamış pek çok makyajsever için kuytu köşede kalmış en muamma üç makyaj malzemesi. Eğer siz de aydınlatıcının ne olduğunu bilmeyen, “allık nereye sürülür?”, “bronzer ne ola ki?” diye aynaya melün melün bakan binlerce şirin acemi makyajseverden biriyseniz doğru yerdesiniz. Allık, aydınlatıcı ve bronzer‘lar hakkında hazırladığımız dev rehbere merhaba deyin.Makyaj acemileri için hazırladığımız bu özel rehberde, acemilerin aklına sıkça takılan aşağıdaki soruların yanıtlarını bulacaksınız:

Allık, aydınlatıcı ve bronzer’larla ilgili kaliteli ve taptaze bilgiler okumak için sabırsızlanıyorsunuz, değil mi? O zaman, hadi başlayalım!

1. Allık

Allık, herkesin adını en iyi bildiği, fakat çoğu zaman yanlış kullanılan, nereye sürüleceği konusunda ortalıkta pek çok yanlış bilgi dolaşan üç makyaj malzemesinin başında geliyor. Artık allık hakkında doğruları öğrenme vakti.

Allık nedir?

Allık, genelde yüz makyajında kullanılan ve yanaklara doğal bir kızarıklık vermeyi amaçlayan, genelde toz halde üretilen makyaj malzemesidir. Yanaklara sanki hafif utangaçlıktan, heyecandan, telaştan veya pozitif fazla enerjiden dolayı hafifçe kızarmış gibi bir görünüm verir. Dozunda ve düzgün yapılan bir allık uygulamasıyla solgun yüzler, doğal olarak sağlıklı bir görünüme kavuşur; çünkü yanaklarda hafif pembelik bol oksijenli bir ortamda ve toksinsiz, sağlıklı bir hayat sürenlerin sağlıklı olduklarını gösteren en büyük belirtilerdendir.

Allık aynı zamanda makyajla yüz şekillendirme ve yüz boyutlandırmada önemli bir rol oynar. Zaten allığı kullanması zor hale getiren en büyük problem de yüz şekillendirmede büyük rol oynamasıdır.

Bildiğiniz gibi, yanlış sürülmüş bir allık yüzü gereğinden fazla yuvarlak ve geniş gösterebilir; veya doğallığın ötesine geçip fazla kızarık bir görünüşe neden olabilir.

Bunlar da bizi aşağıdaki önemli soruya götürüyor.

Allık nasıl sürülür?

“Allık nasıl sürülür” ve “allık nereye sürülür” sorularını cevaplamadan önce, allık fırçası nasıl olmalı sorusundan başlamak lazım. Çünkü, allığın doğru şekilde sürülebilmesi için öncelikle doğru bir allık fırçası kullanmak gerek.

 

Allık fırçası nasıl olmalı?

Eğer allık sürmede acemiyseniz avuç içi kadar kocaman, pofuduk bir allık fırçası yerine, daha ufak, küçük başlı, yuvarlaktan ziyade yuvarlak ve dikdörtgen karışımı gibi görünen bir allık fırçası kullanmanızı öneriyoruz. Bu sayede allık sürmeye alışana kadar, allığı fazlaca ve gereksiz yerlere taşırmadan daha kontrollü sürmüş olursunuz. Alışmaya başladıkça, daha büyük başlı allık fırçalarına terfi edebilir, pofuduk ve büyük allık fırçaları sayesinde bir-iki hamlede allık sürme işlemini bitirebilirsiniz. Ünlü makyaj artistleri allık fırçası seçerken mutlaka kabuki denilen, kılları aşırı yumuşak ve pofidik fırçaları tercih ediyorlar. Toz allığı daha iyi tuttuğu ve pürüzsüzce yaydığı için biz de kaliteli kabuki allık fırçalarını öneriyoruz “allık fırçası nasıl olmalı” diye soranlar için.

Gelelim asıl meseleye.

Allık nasıl & nereye sürülür?

Cevap aslında basit.

Allık sürmek için öncelikle allık fırçasına bol miktarda allık alın fakat sürmeden önce fırçayı biraz uzakta tutup üstüne doğru hafifçe üfleyin. Bu sayede fazlalık olan fırçaya düzgün yapışmamış tozlar uçup gidecek, size sadece güzelce sürülmeye meyilli olan kısım kalacak. Tamamını uçuracak kadar kuvvetli üflemeyin yalnız.

Allığı doğru şekilde sürmek için şu yöntemi uygulayın:

Önce, dişlerinizi göstermeden kocaman şekilde gülümseyin.

Başlamak için sağ veya sol yanaktan birini seçin.

Gülümseyince ortaya çıkan yanak topçuklarını bilirsiniz. Allığı, gülümseyince ortaya çıkan bu küçük tepenin üstüne yerleştirin ve tepenin burun ve dudak tarafına doğru azaldığı yere sakın değdirmeyin. Fırçayı, diğer tarafa doğru, yani saç diplerinize doğru, yavaşça kaydırın.

Dikkat! Kulağa doğru gitmeyin!

Gülümseme tepesinden düz yana, kulağa doğru sürülmüş bir allık yanlış sürülmüş demektir.

Kulak yerine, başladığınız noktadan itibaren hafifçe yukarı doğru, kulağın hemen üstündeki saç diplerine doğru gitmeniz gerekiyor.

İzlediğiniz yol aslında elmacık kemiğinizden başka bir şey değil.

Gülümseme tepelerinden başlayarak, elmacık kemiğiniz boyunca allığı saç diplerinize kadar sürdükten sonra, gülümseme tepesini tekrar, göz ve burun tarafına yaklaşmadan bir kez daha fırça darbeleriyle vurgulayabilirsiniz.

Tıpkı fotoğraftaki yanak bölgesindeki noktalar gibi.

İşte bu kadar basit!

BONUS

Allık kullanımıyla ilgili size harika birkaç bonus bilgi daha!

Bonus 1:
Ten rengine göre allık rengi seçimi

Allık kullanmadan önce hemen hemen herkesin aklına gelen popüler sorudur “Allık rengi nasıl seçilmeli?” sorusu. İşte allık rengi seçimi için  çok kullanışlı iki cevap:

1. Açık beyaz tenliler için allık rengi seçimi:

Eğer beyaz tenliyseniz, “pembe tonları” sizin için en iyi allık rengi. Açık veya koyu, pembenin her tonu, makyaj artistleri tarafından açık / beyaz tenlilerin yanaklarına sağlıklı bir görünüm vermek için kullanılıyor.

2. Esmer ve bronzlaşmış tenliler için allık rengi seçimi:

Eğer esmer ve buğday tenliyseniz veya yaz mevsiminde taze bronzlaştıysanız makyaj yaparken sizin için en uygun allık rengi kesinlikle şeftali tonlarıdır. Tüm dünyada makyaj artistleri bronz, buğday ve esmer tenlilerde, tenlerinin alt tonu olan şeftali tonlarını kullanıyor. Sizler için pembe tonları kesinlikle önerilmiyor.

3. Açık ve koyunun arasında kalan tenler için allık rengi seçimi:

Kendinizi tam olarak “beyaz tenli” veya “esmer tenli” olarak adlandırmıyorsanız, az miktarda bronzlaştıysanız ve cilt tonunuz çok koyulaşmadıysa, bu koyu ve açığın arasındaki ten rengi için en doğru allık rengi seçimi ise mercan tonlarıdır. Mercan rengi, pembenin ve turuncunun orantılı bir karışımıdır. Ne tam turuncudur, ne tam pembe. Ne tam açık, ne de tam koyu olan cilt sahipleri, bu karışım tonu uygulayarak yanaklarını sağlıklı bir görünüme kavuşturabilirler. Renginiz açığa daha yakınsa mercanın içine biraz da açık pembe karıştırabilir, veya cildiniz buğdaya yakın bir aradaysa mercana birazcık daha şeftali tonu karıştırıp uygulayarak kendinize özel allık renginizi yaratabilirsiniz. Ancak, cilt tonunuzun durumundan pek emin değilseniz risk almayıp sadece mercan tonunda bir allık rengi uygulamanızı öneriyoruz.

Bonus 2:
Allık fırçası nasıl temizlenir?

Aslında bu cevap sadece allık fırçanız için değil, tüm fırçalarınız için kullanabileceğiniz harika bir temizleme yöntemi.

Aldıktan sonra beğenmediğiniz, saçlarınıza iyi gelmediği için bıraktığınız veya kullanmayı unuttuğunuz için tarihi geçmiş olan şampuanlar var ya? İşte onları değerlendirme zamanı.

Makyaj fırçalarının çoğu aslında at kuyruğu kılı gibi, yapısı insan kılına benzeyen malzemelerle üretiliyor. Bu fırçaların düzgünce temizlenmesi ve temizlenirken yıpranmaması için onları kendinize layık görüp aldığınız şampuanlarla yıkamak, fırçalarınız için en iyi temizleme yöntemi.

Bunun için, bir çay tabağının içine biraz şampuan döktükten sonra, fırçalarınızın her birini tabağın içinde resim yaparcasına, fazla bastırmadan şampuana bulayın. Siz tabağınızı durularken şampuana bulanmış fırçalar bir kenarda şampuanlı olarak birkaç dakika beklesin. Ardından, ılık suyla ve nazik dokunuşlarla fırça kıllarını durulayın. Durulanan fırçaları yumuşak bir havluya sarıp hafifçe ovaladıktan sonra, altlarına havlunun kuru bir yerini serip odanızda, sağlıklı şekilde kuruyabilecekleri bir yerde doğal kurumaya bırakın.

Fırça temizleme işlemini kullanım sıklığınıza göre, haftada 2 veya 3 defa yapmanız cilt sağlığınız için önemli.

Bu arada, iki farklı renk arasında geçiş yapacakken fırçanızı acilen temizlemeniz gerekiyorsa hassas ciltler için kullanılan ıslak mendiller de fırçayı pratik şekilde temizleyip anı kurtarmaya yeter.

Bonus 3:
Allık Fiyatları 

Allık fiyatları aslında markadan markaya oldukça değişkenlik göstermekte, fakat allık konusunda acemi olan makyajseverler için çeşitli allıkların fiyatlarını bulabilecekleri hazır bir link ekleyerek kolaylık sağlamak istedik. Fiyatları inceledikten sonra yazının gerisini okumayı unutmayın. 🙂

Çeşitli markalardan allık fiyatları için tıklayın.

Bonus 4:
Allık Paleti

Allık paletleri, birkaç farklı allık renginin bir arada bulunduğu ve çantanızda taşımak için çok elverişli olan makyaj malzemeleridir.

Allık paletleri, genelde birbirinden çok farklı renkleri değil de, bir rengin daha açık ve koyu tonlarını barındırır. Bu sayede, daha dolgun ve doğal bir allık uygulaması için, geniş bir fırçayı paletin üstünde gezdirip birden fazla tonu birden fırçaya alarak allık sürmek ve daha güzel bir sonuç elde etmek kolaylaşır.

Aynı zamanda, bir allık paletiniz olursa, paleti çantanızda kolayca taşıyıp, dışarda acil makyaj yapma ihtiyacınız olduğunda birden fazla renk seçeneğine sahip olabilirsiniz.

Allıkla ilgili en temel bilgileri edindiniz. Artık daha zoruna geçelim.

Aydınlatıcı

Aydınlatıcı, yani highlighter, düzgün ve eksiksiz bir makyajın olmazsa olmazıdır aslında, fakat pek çoğumuz makyajda aydınlatıcı kullanmayı atlarız. Daha büyük bir çoğunluğumuz ise aydınlatıcı nedir, aydınlatıcı nereye sürülür, nasıl kullanılır diye sorup durduğundan hiç aydınlatıcı kullanmamıştır hayatında.

İşte, acemi makyajseverlerin ustalaşma yolunda kocaman bir adım atmalarını sağlayacak detaylı aydınlatıcı rehberi başlıyor.

Aydınlatıcı nedir?

Aydınlatıcı, makyajda, yüze şekil vermek için kullanılan ve yüzün belli bölgelerini daha açık renkli ve aydınlık göstermeyi sağlayan bir makyaj malzemesidir. Form olarak daha çok tıpkı fondöten gibi likit aydınlatıcılarla karşılaşmak mümkündür, fakat pudra formunda toz aydınlatıcılar da oldukça yaygındır.

Aydınlatıcı, en çok göz pınarlarında, kaşın hemen altında ve allık sürülen çizginin hemen bitişik üstünde kullanılır. Fakat, “aydınlatıcı nasıl sürülür” ve “aydınlatıcı nereye sürülür” gibi soruları daha detaylı açıklamakta fayda var.

Aydınlatıcı nasıl sürülür?

Aydınlatıcı sürmek için öncelikle düzgün bir aydınlatıcı fırçası edinmeniz gerek. Aydınlatıcı fırçası, kalın ve geniş bir yelpaze şeklindedir.

 

Yani şöyle:

Doğru fırçayı edindikten sonra, “aydınlatıcı nasıl sürülür” sorusunun cevabı basit.

Eğer likit aydınlatıcı kullanacaksanız aydınlatıcıdan az bir miktar elinizin üstüne çıkartın ve parmak uçlarınızla aydınlatıcı sürülecek olan bölgelere kaba bir damla sürün. Yüzünüzde aydınlatıcı sürülecek bölgeye bıraktığınız bu damla kurumadan hızlıca aydınlatıcı fırçanızı kullanarak aydınlatıcıyı ilgili bölgeye güzelce dağıtın.

Toz aydınlatıcı, yani aydınlatıcı pudra, kullanacaksanız yelpaze şeklindeki fırçanızla pudradan bir miktar fırçanın üstüne alıp tıpkı allıktaki gibi hafifçe üfledikten sonra, yelpaze fırçanın şeklinden faydalanarak gerekli bölgelere hafifçe sürün ve doğal görünmesi için dağıtın.

Peki, aydınlatıcı nereye sürülür?

İşte merak edilen asıl sorunun cevapları!

1. Göz Pınarları

 

Aydınlatıcı, ilk olarak göz pınarlarına, küçük bir nokta halinde uygulanmalı.

2. Kaş Çizgisinin Üstü ve Altı

Aydınlatıcı, kaşın hemen üstüne bir çizgi olarak, ayrıca kaşın hemen altındaki kaş kemiğinin üstüne (haf

 

ifçe aşağı dağıtılarak) uygulanmalı.

3. Göz Altı

Göz altının tamamına olmasa da, göz pınarını aşağı doğru takip eden hizada, yani buruna yakın tarafta küçük bir bölgeye uygulanabilir.

4. Alın Ortası

Burnunuzun hemen üstünde, alnınızın orta kısmına aydınlatıcı uygulamak yüz şekillendirmenin

 önemli bir parçası.

5. Burun

Burnunuzun yanları değil de, tam üstündeki kemiğe uzunca aydınlatıcı uygulayarak burnunuzu daha minimal gösterebilirsiniz.

6. Elmacık Kemiklerinin Üst Çizgisi

Allık sürülen elmacık kemiklerinizin üst bitişine aydınlatıcı uygulayarak sürülen allığı ön plana çıkartmış olacaksınız. Bu da uzaktan bakıldığında allığı bir gölge gibi gösterip elmacık kemiklerinizi belirgin gibi gösterecek. En sık kullanılan aydınlatıcı ham

lesi de bu olsa gerek.

7. Dudak Üstü Çizgisi

Dudağınızın hemen üstüne bir çizgi halinde, yalnız sadece orta kısma aydınlatıcı uygulayarak 8. maddeyle beraber daha dolgun dudaklar elde edebilirsiniz.

8. Alt Dudak

Alt dudağınızın üstünde, dudağınızın zaten kendiliğinden hafifçe şişkin olan noktalarını elinizle keşfedin. Dudağın normal anatomisi gereği, orta kısmın her iki yanı hafifçe dolgundur. Tam bu noktalara, rujunuzun üstüne çok hafifçe likit aydınlatıcı (veya açık renk ruj) uygulayarak dolgunluğu desteklemiş olacaksınız.

9. Çene Ucu

Çenenin alt ucu da aydınlatıcı uygulanması gereken noktalardan biri.

9 bölgenin hiçbirini atlamadan aydınlatıcı uygulanmış bir makyaj, yüzü en doğru şekillendiren hamlelerden biri olacak.

Ama, eğer yüzü şekillendirmek için aydınlatıcı kullanıyorsanız eksiksiz bir şekillendirme bronzer’sız mümkün değil.

Gelelim bronzer’a.

Bronzer

İşte geldik en zoruna! Bronzer, yani bronzlaştırıcı, makyajda acemilerin uygulamakta en çok zorlandığı malzemelerden birisi.

Yüzü şekillendirmede ve yüz boyutlandırmada aslında neredeyse en önemli adım olmasına rağmen, bilenler de bilmeyenler de genellikle makyaj yaparken bronzer sürmeyi atlıyorlar. Oysaki alışkanlık haline getirilip günlük makyajın içine sokulursa her gün hafifçe kontürlenmiş bir yüz mükemmel görünmeye neredeyse eşdeğer.

İşte acemiler için detaylı bronzer kullanma rehberi!

Bronzer nedir?

Bronzer, adı üstünde, bronz bir cilt rengine kavuşmak isteyenlerin eskiden tüm yüzlerine uyguladıkları, cilt renginden daha koyu renk olan likit veya toz (pudra) bir çeşit fondötenden başka bir şey değil aslında.

Artık kimse kolay kolay yüzünün tamamına bronzer boca etmiyor, abartılı bronzer uygulanmış yüzler 90’ların modasıydı.

Bronzer artık daha çok kışın, yazdan kalma görüntüsünü özleyenlerin ten rengini hafifçe ısıtmak ve sağlıklı görünmek için uyguladığı bir makyaj ürünü. Aynı zamanda, yaz-kış yüz şekillendirmek ve kontürlemek için kullanılıyor.

Özellikle aydınlatıcıyla beraber kullanıldığında, yuvarlak bir yüzü daha uzun göstermek, uzun bir yüzü daha oval göstermek ve yüz hatlarını belirginleştirmek gibi birçok makyajla yüz şekillendirme hilesini elde etmek mümkün eğer bir bronzer‘ınız varsa.

Peki bronzerı nasıl kullan

 

malı?

Bronzer nasıl sürülür?

Eğer amacınız yüz hatlarınızı belirginleştirmekse, yani bronzer‘ı kontür amacıyla kullanacaksanız, küçük, yuvarlak ve yumuşak bir pudra fırçası alın. Genelde toz (pudra) halde bulunan bronzerdan bir miktar fırçaya alıp üfledikten sonra, aşağıdaki resimdeki gibi, yüzünüze uzaktan baktığınızda zaten kendiliğinden gölgede kalmış gibi görünen kısımlara sürmeniz gerekiyor.

Yani, alnınızın iki yanı, burnunuzun iki yanı, şakaklarınız, yanaklarınızın kulak dibi çizgileri, alt dudağınızın hemen alt çizgisi ve çenenizin dış kenar çizgileri, bir de hafifçe yüzünüzden boynunuza taşan ilk kısımlar.

Aşağıdaki fotoğrafta, bronzer ve aydınlatıcının doğru şekilde kullanılınca ne kadar mükemmel bir sonuç verdiğini görebilirsiniz.

Eğer bronzer kullanmaktaki amacınız yüzü kontürlemek değil de, gerçekten bronz bir cilt rengi elde etmekse o zaman bronzer fırçası olarak kocaman ve yuvarlak, yumuşak bir kabuki pudra fırçası seçmeniz gerek.

Sanki güneş altında yaşıyormuşçasına, dozunda sağlıklı bir bronz görünüm elde etmek için, pudra bronzer’dan bir miktar büyük fırçanıza aldıktan sonra, yuvarlak hareketlerle yanaklarınıza sürün. Hafifçe şakaklarınıza ve çenenizin yanlarına doğru dağıtın.

Doğal bir görünüm için, daha çok yanaklara uygulamak, pudranın fazlalığını ise yanlara, çeneye doğru ve alın bölgesine eşit olarak dağıtmak gerekiyor.

Eğer acemiyseniz risk almamak için bronzer‘ı çok az miktarda sürerek başlayın ve istediğiniz görüntüyü elde edene dek arttırın. Ancak amaç ne olursa olsun bronzer’ı abartmaktan mutlaka kaçının.

Artık bronzer’ın, aydınlatıcının ve allığın ne olduğunu, nereye nasıl sürüleceğini gayet iyi biliyorsunuz.

Taze bilgilerinizi hemen koşarak uyguladıktan sonra buraya geri dönerekiş kadınları için 5 dakikada pratik makyaj” isimli yazımızı da okuyun!

Türkiye’nin güzellik sektöründe en iyi hizmet verenleri burada! Sana en yakın ve en iyi noktaları keşfet.

Aydınlatıcı, bronzer ve allıklarla ilgili sorularınız mı var? Yorum bırakarak hemen sorun!

 

 

Exit mobile version