Site icon Online Güzellik Blog

Sağlıklı Bronzlaşma Rehberi

sağlıklı bronzlaşma

Sağlıklı bronzlaşma rehberi ile karşınızdayız! Hepimiz güneşlenmeyi seviyoruz. Bunun birçok nedeni var. En önemlisi de güneşlenmek serotonin seviyelerini yükseltir, bize mutluluk ve huzur verir. Ayrıca vücudumuzda kemik, diş ve cilt sağlığı için gerekli olan D vitamini üretimini harekete geçirir. Ama bu konuda gerçekten sevdiğimiz bir şey varsa o da kendimizi bronz şekilde görmek. Peki, sağlıklı bronzlaşma yolları neler?

Sağlıklı Bronzlaşma İçin Doğru Güneş Koruyucuyu Seçin

Güneş radyasyonunun yüzde 95’i UVA ışınlarıdır. Geri kalanı da UVB ışınlarıdır. Her iki radyasyondan da koruyan bir ürüne yatırım yapın. UVB güneş koruyucu içeren güneş kremlerinin cilt kızarıklığını engellediğini ve en az iki saatte bir cildinize bu kremden kullanmanız gerektiğini unutmayın. En önemlisi, son kullanım tarihi geçmiş olan ürünlerden uzak durun.

Bronzlaşma Süresini Kontrol Edin

Sağlıklı bronzlaşma yöntemleri arasında bir diğer önemli husus da bronzlaşma süresi oluyor. Cildimizin melanin üretimi konusunda bir sınırı var. Bu nedenle tüm günü plajda geçirmenin anlamı yok. Normal şartlarda buğday ve koyu tenliler için güneşlenme süresi maksimum üç saattir. Açık tenliler ise daha az sürelerle güneşlenmeliler. Bu sayede cilt sağlığınızı en iyi şekilde korumuş olacaksınız.

Sağlıklı Bronzlaşma İçin Güneşlenmeye Ara Verin

Plajda ve havuzda ara sıra birkaç saat güneşlenmeye ara vermek, UV ışınlarının yoğunluğunu ve güneş yanığı riskini azalttığı için sağlıklı ve daha uzun süreli bronzluk sunacaktır. Bir kitap okumak için şemsiyenin altına geçebilir ya da yemek yeme için bir restorana gidebilirsiniz. Tatil zamanları dışında normal günlerde de güneşe ara vermek önemlidir. Böylece cildiniz güneşin zararlı etkilerinden optimal düzeyde korunacaktır.

Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı bronzlaşma elde etmek istiyorsanız; yediklerinize de dikkat etmeniz son derece önemli. Cildin ayrıca kendi SPF’si vardır. Bu da likopen. Domates ya da kırmızı biber gibi kırmızı ve turuncu besinlere yönelmeniz, vücudunuzun antioksidan seviyesini yükseltecektir. Bu yiyecekleri düzenli olarak beslenmenize dahil etmek, güneşe karşı toleransınızı artırabilir. Yeşil çay ve baklagiller gibi polifenol içeren gıdaların tüketimi de bu aşamada önem kazanır.

Güneş Koruyucuyu Her İki Saatte Bir Uygulayın

Sağlıklı bronzlaşma için güneş koruyucu ürünü her iki saatte bir tekrarlamanız son derece önemli. Güneş koruyucu ürününüz su geçirmez olsa dahi yine de bu ürünü vücudunuza tekrar uygulamayı ihmal etmemelisiniz.

Benleri Unutmayın

Sağlıklı bronzlaşma esnasında benlerinizi ihmal etmemelisiniz. Cildinizdeki en görünür ben ve lekelere maksimum koruma sağlamalısınız. Özellikle ben bulunan bölümlerde güneş yanığının olmasını önlemek için çeşitli tedbirler almalısınız.

Bronzlaşmanın Faydaları Nelerdir?

Bronzlaşmanın faydaları, ölçülü olarak yapıldığı sürece oldukça fazladır. Güneşlenmek, keyifli olmanın yanı sıra sağlıkta iyileşmeyi destekleyen bir aktivite olabilir. Genel olarak bronz teni estetik olarak hoş bulduğumuzu düşünürsek, güneşin sağlığımız üzerindeki etkilerinden de faydalanırız.

Sağlıklı bronzlaşma söz konusu olduğunda D vitamini, bronzlaşmanın en önemli faydalarından biridir. UV ışınları ciltte D vitamini üretimine yardımcı olur. Kemiklerin güçlenmesini sağlaması da D vitamininin en önemli özelliğidir.

D vitamini, ince bağırsakta oluşan kalsiyum ve fosforun emilimine yardımcı olur. Bu önemli vitamin, besinler yolu ile alınabilmesinin yanı sıra güneşten de elde edilebilir. Haftada en az iki ya da üç defa 5-10 dakika güneşlenmek, D vitamini üretimi açısından büyük önem arz eder.

Ayrıca güneş ışığının bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkileri bulunuyor. D vitamini eksikliği otoimmün hastalıklar ve artan enfeksiyon riski ile ilişkilidir. Bu noktada D vitamini bizi korur ve çeşitli hastalıklara yakalanmamızı önler. Örneğin orta dereceli güneşlenmek ve sağlıklı bronzlaşma, vücudumuzu daha güçlü kılar.

Güneşlenmenin cilt sağlığı üzerinde de birçok faydası var. Özellikle de sedef hastalığına karşı koruma oluşturur. Her gün kısa süreli güneşe maruz kalmak bile sedef hastalığına yakalanmamızı önler. Bronzlaşmanın faydaları sayısızdır ve D vitamini eksikliği pek çok kanser türü ile ilişkilidir. Kontrollü güneşlenme birçok kanser çeşidine karşı sizi koruyabilir.

Kendinizi güneş ışınlarına maruz bırakırken ölçülü olmak oldukça önemlidir. Ayrıca güneşin kanımızdaki beyaz kan hücrelerini artırma kapasitesi de vardır. Bu da enfeksiyonlara karşı iyi bir şekilde savaşmanın etkili bir yoludur. Yeterince güneşe maruz kaldığımızda kış dönemini sağlıkla atlatabiliriz.

Exit mobile version