Site icon Online Güzellik Blog

Hangi Besinler Sivilce Yapar?

Hangi Besinler Sivilce Yapar?

Akne ve sivilce probleminiz varsa, sivilce yapan besinler listesini merak ediyor olabilirsiniz. Ergenlik döneminden bağımsız olarak sivilceli ve akneli bir cildiniz varsa bu durumdan kurtulmak çok da kolay olmuyor. İlaç tedavisi gibi dışarıdan edinilen çözümler yerine beslenme alışkanlığınızı düzenlemek çok daha iyi çare olabilir. Peki, hangi yiyecekler sivilce yapar? İşte pürüzsüz bir cilde sahip olmak ve aknelerden kurtulmak için uzak kalmamız gereken besinler!

Sivilce Yapan Yiyecekler

Sivilce tıbbi ismi ile akne olarak bilinmektedir. Neredeyse tüm insanların özellikle de ergenlik dönemlerinde geçirdikleri deri hastalığıdır. Tükettiğimiz besinlerdeki yağların çeşitleri cildimizin sağlığı için oldukça önemlidir. Fast food yiyeceklerdeki yağlar işlenmiştir, doğal olmadıkları için cilde zarar verirler. Hormonlar, çevresel etkiler, enflamasyon ve bazı besinler, akneye yol açan nedenlerin başında gelir. Özellikle de yağlı yiyeceklerin akne üzerinde ne kadar etkili olduğunu bilmeyenler yoktur. Sivilce yapan besinler listesine göz atarak, cilt sağlığınızı desteklemeniz mümkün. Şimdi, sivilce yapan yiyecekler nelerdir açıklayalım.  

İşlenmiş Tahıllar

İşlenen gıdalar ve karbonhidrat içerikli besinler, ciltte sivilce oluşumuna yol açmaktadır. Beslenme düzeninde işlenmiş gıdalara yer veren insanlar, akne ve sivilce problemi ile daha fazla karşılaşırlar. İşlenmiş tahılları şu şekilde sıralayabiliriz:

Çikolata

Sivilce yapan besinler arasında bir diğeri de çikolata. Mutluluk hormonu veren, tatlı krizlerinin vazgeçilmezi olan çikolata, akne oluşumuyla ilgili bir bağlantıya sahiptir. Yapılan araştırmalara göre günde 2 kez çikolata tüketen insanlarda 2 hafta içerisinde akne problemlerinin meydana gelmesi yüksek ihtimaldir. Bu yüzden çikolata tüketimini abartmamanızda yarar vardır. 

Şeker

İşlenmiş gıdalar ve şeker içerikli besinler cildin yağlanmasına ve zaman ile akne oluşumuna yol açar. İnsülin seviyesinin yükselmesi, cilt hücresinin hızlı bir şekilde büyümesine sebep olan sebum üretimini maksimum seviyeye çıkarabilir. Bu da sivilce oluşumunu hızlandırır. Cilt sağlığınızı korumak adına şeker içerikli besinlerden aşırı tüketmemeniz gerekir. Sivilceyi tetikleyen şeker içerikli besinler: 

Süt Ürünleri

Ergenlik dönemindeki gençler üzerinde yapılan araştırmalar, süt ürünü tüketimi ile akne arasında bağlantı olduğunu ortaya koymuştur. Süt tüketiminin insanlarda insülin seviyesini yükseltmesi, sivilce oluşumunun nedeni olarak açıklanıyor. İnek sütünün içerdiği amino asitler karaciğerin daha da fazla IGF- 1 üretmesine neden olur. IGF-1’in akne ve sivilce oluşumuna neden olduğu vurgulanmakta. Süt ürünleri ile yetişkin sivilcesi arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmak adına halihazırda yürütülen çok sayıda araştırma vardır. Bazı süt ürünlerinden sık olarak tüketmek sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Bunlar:

Kızartılmış Yiyecekler

Sivilce yapan etkenler arasında bir diğeri de kızartılmış yiyecek tüketimidir. Patates kızartması, yağda pişirilmiş köfte, soğan halkası gibi yiyecekler, sadece kilonuzu artırmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi akne ve sivilceye meyilli hale getirebilir. Yağ ile kızartılmış gıdaların düzenli tüketimi, cildinizi yağlı hale getirebilir ve bu da akneyi teşvik eder.

Peynir Altı Suyu Protein Tozu

Hangi yiyecekler sivilce yapar diyorsanız ve sivilceden kurtulmak istiyorsanız; peynir altı suyu protein tozundan da uzak durmalısınız. Peynir altı suyu protein tozu en çok spor salonuna giden ve kaslarını geliştirmek isteyen kişiler tarafından tüketilmektedir. Lösin ve glutamin gibi zengin bir protein ve amino asit kaynağıdır. İnsülin benzeri büyüme faktörü 1 olarak da bilinen IGF-1 adlı hormonda bir artışa neden olabilir. Bu hormonun artan bir seviyesi ayrıca akne ve sivilceleri tetikleyebilir. 

Omega-6 İçeren Besinler

Zaten sivilceye meyilli bir cildiniz varsa, Omega-6 yağları içeren gıdalardan uzak durmanız çok önemlidir. Bu yiyecekler arasında soya fasulyesi, mısır gevreği, ayçiçek yağı ve fındık bulunur. Bu yiyecekler doğası gereği yağlıdır ve cildinizin daha da fazla yağlanmasına neden olabilir. Bunlar cildinizde daha fazla akne oluşumuna yol açabilir ve ayrıca ağrılı sivilcelere sebep olabilir.

Muz

Muz yemenin sağlığa faydaları vardır (özellikle sabahları), ancak şu anki gerçeğiniz pürüzsüz bir cilt değilse, bir süre muz tüketimine ara vermeniz gerekir. Çünkü muz tüketimini abarttığınızda sivilce ve akne sorunuyla karşılaşmanız yüksek olasılıktır. 

Sana en yakın güzellik noktalarını keşfet >

Bu yazıyı paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz 👇

Exit mobile version